Rohloff versnellingsnaaf

Een Rohloffnaaf wordt bevestigd in het achterwiel. Het is een achternaaf met 14 inwendige versnellingen.  De Rohloffnaaf is van hoge kwaliteit. Door de nauwkeurige tandwielen, de vele lagers  de oliebadsmering loopt de Rohloffnaaf vrijwel even licht als een derailleurversnelling in goede doen. De 14 versnellingen zijn gelijk verdeeld in stappen van 14%. Dat is een stuk fijnmaziger dan de grote stappen van de drieversnellingsnaaf (33%) maar wel weer veel groter dan het ’tandje verschil’ van de racefiets.

De Rohloff is oorspronkelijk ontwikkeld voor de onderhoudsvrije mountainbike, maar in de praktijk worden de meeste Rohloffnaven in woon-werk-, lig- en vakantiefietsen gemonteerd. Voor een echte racefiets is de naaf niet geschikt, de stappen zijn dan te groot.

Om te schakelen moet je een ogenblik ophouden met trappen, meestal geen probleem, maar op een mountainbike in een moeilijke passage kan dat een duidelijk nadeel zijn tegenover een moderne derailleur. De Rohloff naaf wordt vrijwel altijd geschakeld met een draaigreep aan het stuur. De draaigreep is alleen geschikt voor een vlak stuur, voor fietsen met racestuur zijn er goede alternatieven mogelijk. Als je de Rohloffnaaf goed verzorgd dan gaan ze wel een heel of meerdere fietsenlevens mee. Een afstand van 100.000 km is geen uitzondering, dus je kunt de naaf bijvoorbeeld meenemen naar een volgende fiets.

Productspecificaties

   
Positie versnellingsnaaf Achterwiel
Aantal versnellingen 14

 

Bereik* 526%
Gewicht 1800g
Olieverversing Elke 5000 km
Garantie 2 jaar

 

*Bereik

Veel bereik betekent dat je zwaar kunt trappen als je op volle snelheid bergaf gaat en/of wind mee hebt. Maar het betekent ook dat je heel licht kunt trappen bij wind tegen en/of steil bergop. Hoe groter het bereik des te breder het inzetgebied van de fiets. Bereik wordt aangegeven in procenten.

Scroll naar boven