Riemaandrijving

Gates Riemaandrijving
Gates is een Amerikaans bedrijf die zich al meer dan 100 jaar bezig houdt met aandrijfriemen. Ze zijn groot geworden met ontwikkelen van aandrijfriemen die zeer grote ventilatoren konden aandrijven, tot wel 10.000 Pk. Sinds 1911 is Gates ook actief in de autobranche en motorbranche (Harley Davidson). De laatste innovatie van Gates zijn de aandrijfriemen die vandaag de dag gebruikt worden in de fietsenbranche.

Wat is een Riem?
Een riem is het makkelijkst te vergelijken met een snaar die uit één stuk bestaat. De riem vervangt de ketting en loopt ook over twee tandwielen. De riem is gemaakt van een sterke, strekvrije koolstofvezel ook wel Carbon genoemd.

De voordelen van een riemaandrijving (belt-drive)

  • Minder onderhoud, een riem hoeft niet gesmeerd te worden en doordat deze niet kan oprekken, is naspannen ook bijna verledentijd. Tijdens de levensduur van een riem zal deze 2 tot 3 keer gesteld worden. De Gates riem kan zeer eenvoudig met water worden schoongespoeld.
  • Lage rolweerstand, een riem loopt altijd even lsoepel.  Wanneer deze nu vies of schoon is, u gaat het verschil niet merken. Een ketting daarintegen loopt veel zwaarder naarmate deze niet voldoende is gesmeerd.
  • Lichter in gewicht, gemaakt van carbon. Een gemiddelde riem weegt 75gram, een gemiddelde fietsketting weegt al gauw 250gram.
  • Niet weersgevoelig, vorst, regen of ijzel geen van deze hebben invloed op de eigenschappen van op de (Gates) riem.
  • Lange levensduur, een Gates riem gaat gemiddeld tot 4 keer langer mee dan een ketting.

De nadelen van een riemaandrijving (belt-drive)

  • Alleen mogelijk icm een naafversnelling (Rohloffnaaf) of het Pinion schakelsysteem, doordat een riem niet zijwaarts kan bewegen is het niet mogelijk om de riem te gebruiken met een derailleur schakelsysteem.
  • Het frame dient riem compatibel te zijn, een riem bestaat uit één stuk en kan niet worden onderbroken zoals een ketting dit wel kan. Dit betekent dat er een opening in het frame moet zitten waar de riem doorheen kan. Zie foto hiernaast, zo doet Santos het.
  • De aanschafprijs is hoger, een logisch vervolg op iets wat langer mee gaat
  • Niet overal te koop, een riem zit nóg niet standaard op alle fietsen. Dus onthoud dat niet alle fietsenwinkels deze standaard hebben liggen.

Gates aandrijfriemen is één van onze specialiteiten, dus wil je meer weten kom naar de winkel..

Scroll naar boven